När man handlar grönsaker så plockar man ledigt till sig tomater, gurka och paprika. Valen är ganska enkla. Gruka är gurka, möjligen finns det en billig och en dyr, oklart vad som skiljer annat än priset. Paprikorna finns i några olika färger, inte så svårt det heller. Tomaterna finns i lite olika storlekar och former, som brukar presenteras under beteckningar så som kvist-, plommon- eller körsbärstomat.
Vad har nu detta med jordgubbar att göra? Mer än man först kan tro…
Hur tänker man när man köper jordgubbar? Fina och fräscha är ett måste. Helst skall de vara svenska. Och goda. Dessutom skall de gärna komma från en lokal odlare.
Vår målsättning är att uppfylla alla dessa kriterier, helst med råge. Vi försöker göra detta under en ganska lång period, vår säsong sträcker sig idag från pingst till in i oktober.
För att åstadkomma detta så jobbar vi med dels en väl genomtänkt odlingsstrategi och dels med väl fungerande sorter. Odlingsstrategin är i grunden terminsodling, vilket innebär att man planterar frusna plantor från mitten av maj som sedan ger skörd redan efter 60 dagar. Detta ger oss möjlighet att förlänga säsongen ända in i oktober om så önskas.
När det gäller sorter så finns det en väldig massa att välja mellan. Traditionella sorter som Senga Sengana, Zephyr och Corona finns fortfarande på en hel del åkrar i Sverige. Vi har dock valt att sluta med dessa sorter till förmån för modernare sorter så som Honeoye och Sonata. Bättre bärkvalitet är det främsta argumentet. Ungefär vart tionde år kommer en ny sort som är tillräckligt mycket bättre för att motivera ett byte. Inför framtiden hoppas vi t.ex. på Zumba som ser mycket lovande ut.
Hur är det då med smaken? Är inte Honeoye ganska syrlig?
Ja. Och nej. Hur bäret mognar är helt avgörande för smaken. Det är enormt stor skillnad på ett bär som fått mogna på plantan och ett som istället tillbringat sina sista dygn på lastbilar och i kyllager. Eftersom våra bär hanteras av färre mellanhänder och har kortare väg till konsument så kan vi låta dem mogna färdigt på plantan innan de plockas. Skillnaden i smak och kvalitet talar för sig själv.
Liknelsen med tomater och andra grönsaker? Hur många tomatsorter kan du namnet på? Hur är det med gurkorna då? Det finns massvis med olika sorter, men det viktiga för oss som konsumenter är smak, form och ursprung.
Mer information om de olika sorterna finns på Bärfrämjandets hemsida.