Kvalité & Policy

våra certifieringar...

IP Arbetsvillkor

Vi är certifierade enligt IP Arbetsvillkor

IP Sigill Frukt & Grönt

Vi är certifierade enligt IP Sigill Frukt och grönt

gröna arbetsgivare

Vi är anslutna till arbetsgivarorganisationen Gröna Arbetsgivare och all vår personal arbetar enligt kollektivavtal.

Kollektivavtal

Ulva-gubben AB är medlemmar i Gröna arbetsgivare, arbetsgivarorganisationen för de gröna näringarna. Gröna Arbetsgivare tecknade i juni 2023 ett kollektivavtal med fackförbundet Kommunal där löner och allmänna anställningsvillkor regleras.  

Gröna arbetsgivare företräder 4 000 medlemsföretag med totalt 30 000 anställda. De flesta medlemsföretagen har färre än tio anställda, men även stora bolag finns representerade.

Vi känner att Gröna arbetsgivare är en bra partner som förstår villkoren i branschen. Deras förhandlare är experter på arbetsrätt och kan vara ett stöd vid tvister eller förhandlingar. De kommer också att bistå med avtal på flera olika språk som är aktuella för oss som bärodlare.

För oss på Ulva-gubben är det av största vikt att våra jordgubbar produceras på ett alltigenom schysst sätt.

Hur vi anställer...

Ulva-gubben anställer ofta säsongsarbetande bärplockare till våra odlingar. I den här texten går vi igenom hur anställningsprocessen går till.

  • Ulva-gubben börjar med att annonsera internationellt via Arbetsförmedlingen. Sedan går vi igenom ansökningarna för att hitta rätt personal.
  • EU-medborgare behöver inget arbetstillstånd från Migrationsverket utan kan skriva under anställningsavtalet och hantera administrationen på plats i Sverige.
  • Medborgare i ett land utanför EU/EES och Schweiz ska lämna in en ansökan och ha fått tillståndet beviljat före inresa i EU.
  • Erbjudandet om anställning ges via Migrationsverkets webbplats efter att fackförbundet Kommunal kontrollerat att villkoren stämmer överens med kollektivavtalet.
  • Migrationsverket begär in uppgifter från Ulva-gubben för att kontrollera att vi betalar skatt och sköter våra ekonomiska åtaganden samt erbjuder rätt försäkringar. Tidigare anställda som anställts för en ny säsong bifogar utdrag från sina skattekonton för att visa att de fått rätt lön och betalat rätt skatt.
  • När Kommunal gett grönt ljus fyller den jobbsökande i en ansökan på Migrationsverkets webbplats och betalar en avgift på 2 000 kronor, samt intygar att det finns en sjukförsäkring tecknad.
  • För att underlätta ansökningsprocessen reser en representant från Ulva-gubben till säsongsarbetarnas hemland och hjälper till samt svarar på frågor om vad jobbet innebär. Representanten är även behjälplig som tolk på ambassaden där de arbetssökande lämnar fingeravtryck och blir fotograferade.
  • När tillståndet är klart köper säsongsarbetaren en tur- och retur-biljett till Arlanda. Där välkomnar representanter för Ulva-gubben och skjutsar till Ulva där hon/han hyr ett boende som Ulva-gubben erbjuder.
Information in English: