Ulva-gubben är en ultramodern och klimatsmart anläggning för jordgubbsodling i stor skala.
Totalt omfattar vår odling en yta stor som 30–40 fotbollsplaner fördelade på omkring 200 inklädda tunnlar. Vi använder oss av ett nyutvecklat och ergonomiskt bordssystem som gör att man både kan arbeta med plantorna och plocka jordgubbarna utan att behöva böja sig ned.
Systemet kallas table top och gör också att bevattning och näringstillförsel kan optimeras. Målet är att minska dräneringen, alltså vattenspillet, så mycket som möjligt och att plantorna ska få exakt den mängd vatten som de tar upp. Och det är många plantor – vi köper varje år omkring en halv miljon jordgubbsplantor av högsta kvalitet från Tyskland och Holland.
Vid table top-odling i Sverige är riktmärket att dräneringen ska hålla sig på 15–20 procent. Hos oss är vi nere på fem procent, ibland till och med lägre. En löpmeter table top-odling hos Ulva-gubben vattnas med cirka tre liter per dag. På det gamla odlingssättet på marknivå hade vi behövt 15–20 liter vatten per dag.
Tack vare minimal dränering får vi heller inget läckage av näringsämnen. Vid traditionell odling är det vanligt med ett näringsläckage på minst 20 procent, gödsel som hamnar på marken och slutligen i våra vattendrag.
Jordgubbsplantorna växer i vad som kallas substrat som läggs i tråg som ställs på odlingsborden. Substrat består av odlingstorv som efter säsongen komposteras och sedan används för jordförbättring på gårdens marker.
Vi har också egen solenergi tack vare solpaneler som producerar 50 kWh per timme. Det räcker till att driva hela bevattningen och en del av vår kylanläggning. Under 2024 investerar vi i fler paneler för att ytterligare öka vår solenergi.
För oss på Ulva-gubben är klimatsmart och energisnål odling högsta prioritet. Därför deltar vi i en ny undersökning om hur vi ytterligare kan minska vårt klimatavtryck. Den genomförs av Hushållningssällskapet med ekonomiskt stöd från länsstyrelsen i Uppsala län och EU.
Våren 2022 genomfördes en Investering i Tabletop med hjälp av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Vi har anlagt ca 3 ha Tabletop (bordodling) i tunnlar. Nytt pumphus till bevattning samt anlagt en grusad väg runt dessa tunnlar.
På Ulvagubben jobbar vi hårt för målet att bli helt giftfria. Vi har satsat på biologisk bekämpning av skadedjur för att skona både jordgubbsplantorna och våra anställda.
Den biologiska bekämpningen sker med nyttoorganismer som är naturliga fiender till de skadedjur som annars kan hota hela skördar. Det gäller främst jordgubbskvalster, växthusspinnkvalster och trips.
Vi var tidigt ute med biologisk bekämpning, och under flera år skötte vi det krävande arbetet helt manuellt. Nu har vi tagit nästa steg med en helt ny utrustning som effektivt sprider ut och fördelar organismerna i våra 200 odlingstunnlar över 20 hektar odlingsmark.
Målet är att helt komma bort från kemiska bekämpningsmedel som utgör en risk för såväl miljön som de anställda. Och vi är på god väg. Såvitt vi känner till är vi de enda jordgubbsodlare i landet som satsat på att maskinellt utveckla den biologiska bekämpningen. Det känns bra att vara först på det här viktiga området. Vi vill absolut inte bidra till någon resistensutveckling utan strävar mot en helt giftfri odling.
– Det våra kunder ständigt återkommer till när det gäller Ulva-gubbens jordgubbar är att de håller sig fina mycket längre än bär från andra leverantörer – och att smaken är i en klass för sig. Det säger Thomas Olsson, ICA Supermarket Luthagens Livs i Uppsala, som tillsammans med representanter för en rad olika butiker gästade Ulva-gubbens odlingar och sparkade igång den riktiga jordgubbssäsongen.
I likhet med övriga deltagare, de flesta ansvariga för frukt- och gröntavdelningarna på respektive butik, framhåller han också vikten av att ha en lokal leverantör.
– Tänk att kunna sälja bär som är plockade samma morgon, det är helt fantastiskt!
Diana Sjöström, som sommartid driver Dianas lanthandel i Åkersberga, kom till Ulva-gubben med sin kollega Johanna Nilsson.
– Jordgubbarna härifrån är vår viktigaste produkt, säger Johanna Nilsson. Kunderna börjar fråga efter Ulva-gubbarna redan i maj. Det är bara att inse att det är för jordgubbarnas skull de kommer till oss.
Diana Sjöström håller med och berättar om ett par stammisar, ett äldre par ute i skärgården som beställer back efter back:
– De sa att ”vi äter inga sötsaker under resten av året, men på sommaren vill vi frossa i de här jordgubbarna!”
En annan aspekt som det, enligt Diana Sjöström, pratas alldeles för lite om är vikten av att leverantörerna tar sitt sociala ansvar.
– Vi vet att det råder schyssta arbetsvillkor för dem som jobbar hos Ulva-gubben. Det är viktigt och gör det ännu roligare att sälja de fantastiska bären, säger hon.
Medan gästerna drack kaffe och mumsade jordgubbar med hantverksmässigt framställd glass från en lokal leverantör, passade Ulva-gubbens vd Fredrik Hörenius på att berätta om hur han startade i liten skala och sedan utökat verksamheten till dagens toppmoderna anläggning.
– Jag har drivits av att kunna erbjuda de bästa bären och då gäller det att stegvis förbättra varje enskilt moment i odlingen. Att gå från markodling till odlingsbord som är bättre för bären och skonsammare för personalen, från vanlig jord till substrat, från kemiska bekämpningsmedel till biologiska nyttoorganismer, från vanlig bevattning till droppslangar som aldrig blöter ner bladen…
Lina Hörenius flikar in en viktig aspekt:
– Det handlar också om hur vi plockar bären. Här på Ulva-gubben lär vi ut rätt plockningsteknik innan man får börja jobba hos oss. Det gäller att vara noggrann och ha lite fingertoppskänsla – då blir det perfekt resultat för våra kunder.
Trädgårdskonsulenten Magnus Engstedt, tillika Fredrik Hörenius mentor, fyllde på den trivsamma eftermiddagen genom att dela med sig av sin rika kunskap om de olika jordgubbssorterna, när de mognar, hur smaken utvecklas under säsongen och hur plantorna återkommer med ytterligare bär på hösten, det som kallas att de remonterar.
Den lyckade kick-offen avslutades med en rundvandring kring odlingarna då den intresserade gruppen fick svar på ännu fler frågor och kunde äta ytterligare några vackert röda och mogna bär.
”Man kan nog säga att jag har jordgubbar i blodet. Jag var bara sex år när jag började vara med på min pappas jordgubbsodling i Eksjö i Småland. Jag kände ganska snabbt att det här livet passar mig och efter gymnasiet startade jag en egen jordgubbsodling. På det sättet blev vi faktiskt konkurrenter, min pappa och jag, men vi var alltid snälla mot varandra.
En dag upptäckte jag att den här odlingen utanför Uppsala var till salu. Det var ganska nergånget här i Ulva då, och under åren har vi gjort en rad större investeringar. Nu har vi odling i industriell skala och sysselsätter ett 90-tal personer med plockning under högsäsongen. Det är människor från många olika länder som tack vare pengarna de tjänar här kan förverkliga sina drömmar om nya bostäder eller undervisning till barnen. Många kommer tillbaka år efter år. Det tycker jag känns bra i hjärtat.
Jordgubbsodling är spännande också. Det kanske man inte tror, men det kan hända mycket på vägen från helt tomma odlingstunnlar till tonvis av dignande solvarma bär. Och nästan alla människor älskar jordgubbar, det är härligt att ha en slutprodukt som man får beröm för.”
Den nya Roslagspunschen med hallon från Ulva-gubben sålde slut direkt. Norrtälje Bränneri släppte en begränsad utgåva på 1 330 flaskor i början på maj – och redan efter ett par veckor var den slutsåld.
– Det får ses som ett bevis på framgången med vår satsning på riktiga råvaror och lokalt framställda produkter, säger Anna Anerfält på Norrtälje Bränneri. Vi har redan beställt hallon från årets skörd i Ulva för att framställa en ny batch till våren 2025.
Norrtälje Bränneri (den gamla stavningen är Norrtelje Brenneri) ligger i Söderby nordväst om Norrtälje. Sedan 2002, då en lada byggdes om till ett modernt bränneri, har spritproduktion bedrivits här. Fokus ligger på exklusiva utgåvor av gin, whisky, punsch och olika likörer – och på ekologiskt närodlade produkter som används i framställningen av destillaten.
– Roslagspunschen är en svensk punsch med skyddad ursprungsbeteckning, säger Anna Anerfält, som är andra generationen på bränneriet och sjätte generationen på gården som haft traditionell jordbruksverksamhet sedan mitten av 1800-talet. Roslagspunschen är uppskattad för att den inte är så söt, och den passar också i cocktails eller drinkar.
Till bränneriets 20-årsjubileum 2022 togs en begränsad upplaga av Roslagspunsch med jordgubbar fram – en succéprodukt som lanserades som en hyllning till den svenska sommaren.
Idén till jordgubbspunschen kom från en av bränneriets desserter som består av just jordgubbar marinerade i Roslagspunsch. Anna Anerfält berättar:
– En av våra anställda smakade på det vackra röda spadet och föreslog spontant att vi måste ta fram en produkt av det här. Sagt och gjort – och det var då vi hittade Ulva-gubben som har den bärkvalitet vi efterfrågar.
De färska jordgubbarna fick smaksätta jubileumspunschen som sedan balanserades med arrak, plommondestillat och honung till rätt sötma och styrka.
– Jag har fler tankar om utökat samarbete med Ulva-gubben, säger Anna Anerfält lite hemlighetsfullt. Det finns så mycket fantastiskt som går att göra med svenska kvalitetsprodukter.